Pentru a cunoste cat mai bine cat valoareaza o afacere este necesar sa se realizeze evaluarea firmei. Se pot realiza evaluari dupa mai multe metode. Mai jos propunem cateva metode de evaluari firme care trebuie cuprinse intr-un Raport Final de Expertiza.
In cazul unei vanzari de afacere, etapa de evaluare este obligatorie pentru partenerii care doresc sa evite probleme juridice ulterioare.
Exista 2 metode pentru a determina valoarea partilor sociale sau de actiuni ale unei companii:
1. Consideram ca o societate valoareaza ceea ce detine, adica patrimoniul sau si acest lucru se calculeaza pe baza unei reevaluari a activului net (abordarea vanzatorului)
2. Consideram ca o societate valoareaza atat cat are capacitatea de a genera profit adica rentabilitatea sa si pe o capitalizare a rezultatelor sale (abordarea cumparatorului)
I. EVALUAREA PRIN CALCULUL VALORII ACTIVELOR NETE.
PRINCIPIUL •:
Una din principalele metode de evaluare a unei companii si ale partilor sociale este de a tine seama de patrimoniul acesteia care se reflectata in bilantul sau.
Cea mai simpla expresie al patrimoniului este valoarea activului net la o data certa care corespunde excedentului de reevaluare a bunurilor si a drepturilor care constituie activul asupra datoriilor societatii: (total active - datorii totale active) = activul net.
Cu toate acestea, înregistrarile contabile nefiind decat "istorice" activele în bilant sunt contabilizate la valoarea de achizitie a acestora, si nu la valoarea lor actuala. Prin urmare, este necesar sa se efectueze o reevaluare a activelor, inclusiv a elementelor corporale si necorporale din bilant (adica, în principal, al fondului de comert) pentru a le aduce la adevarata lor valoare.
Metoda de calcul a valorii matematice:
- Faza 1 = determinarea valorii juste al fondului de comert prin metoda sumei mijloacelor fixe si circulante din ultimele 3 bilanturi.
- Faza 2 = calculul Valorii Matematice
exemplu:
- activul la 31 decembrie 2009 = 2.000.000 lei
- pasivul (datorii si provizioane) = 1.200.000 lei Valoare Matematica = 2.000.000 lei - 1.200.000 lei = 800.000 lei
II.METODA DE EVALUARE DUPA CALCULUL VALORII DE PRODUCTIVITATE
• PRINCIPIUL:
Valoarea cifrei de afaceri, desigur, depinde de capacitatea sa de a obtine profit, dar un numar mare de companii, fie din cauza structurii de proprietate a acestora (de familie), fie din cauza politicii comerciale, distribuie dividende foarte mici, si chiar se abtine trecand in rezerve toate profiturile pentru autofinantare sau atribuie remuneratii sau foloase importante directorilor.
• MODUL DE CALCUL AL VALORII DE PRODUCTIVITATE:
- PASUL 1: determinarea rentabilitatii.
Este nevoie ca referinta de baza media ponderata a ultimelor 3 rezultate nete pe fiecare dintre ultimii trei ani. Acest rezultat trebuie, desigur, sa fie obtinute în conditii normale de functionare si în conformitate cu capacitatile actuale.
- Pasul 2: alegerea ratei de capitalizare Aceasta rata variaza în functie de natura si importanta societatii, dar, de asemenea si de riscul asumat de catre actionar: cu cat este mai mare cu atat el creste. Exemplu intre 10% si 100%.
- Pasul 3: Calcularea Valorii de Productivitate
ex: Rentabilitate (100.000 lei) X Rata de Capitalizare (10%) = Valoare de Productivitate (1.000.000 lei)
În concluzie, în valoare de 100% din actiunile societatii X la 31.12.2016 a priori, ar putea înregistra cu exceptia cazului în reprocesare si, prin urmare motivat în intervalul de valoare: 1.000.000 lei si 800.000 lei
Media lor ar fi: ± 900.000 lei
Cumparatorul va avea de plata la data vânzari, in plus de pretul partilor sociale, sa continue plata datoriilor si angajamentele pasivului si sa ramburseze contul curent al asociatilor la data de 31.12.2016
In cazul unor societati in grup, evaluarea se va face pentru fiecare societate separat. In cazul mai multor activitati realizate de catre aceasi societate, evaluarea se face pe centre de profit inregistrate separat in contabilitate.
Va reamintim ca aceste calcule financiare permit identificarea valoarii teoretice a societatii, dar pretul final de vânzare va depinde în primul rând pe conditiile de piata, motivatia partilor, factorul timp si capacitatea de a negocia reciproc.
Pentru a evalua corect din punct de vedere financiar-contabil o afacere in cazul unei vanzari de afaceri adresati-va expertilor contabili și analiștilor financiari ai Cabinetului DRAGAN CONSULT.