MENTIUNE
Vanzarea unei afaceri este o operatie delicata, care necesita un anumit formalism. In domeniul afaceri de vanzare un contract de vanzare-cumparare bine redactat inlatura posibilitatea aparitiei unor litigii ulterioare intre partile contractante. Manifestarea de vointa de vanzare afacere sau cumparare afacere trebuie sa fie expresa, reala si publica.
Actul de vanzare este obligat sa contina 4 mentiuni care sunt obligatorii:
• Numele si prenumele proprietarului, Nr. ONRC; Cod Unic de Inregistrare, Certificat ANAF, adresa sa, conturile bancare.
• Starea de inregistrari care afecteaza Fondului (ipoteci, imprumuturi, alte garantii)
• Veniturile si profit brut realizat in ultimii trei ani de functionare. Atentie, perioada de trei ani ar trebui sa fie calculate de la data incheierea vanzarii calculat pe zile urcand in trecut 365 zile X 3 ani = 1095 zile.
• conditiile de inchiriere (data contractului de inchiriere, pretul chiriei, numele si adresa locatorului). Vanzatorul trebuie sa informeze cumparatorul cu privire la orice clauze in ceea ce priveste contractul de inchiriere al spatiului (conditiile de vanzare, servitute).
Omisiune de orice detaliile cerute poate, la cererea cumparatorului in termen de 18 luni poate anula actul de cesiune pentru eroare sau dol.
Multe alte referinte sunt esentiale in actul de vanzare:
• identitatea partilor: Cand fondul de comert depinde de proprietatea comuna a sotilor semnatura ambilor soti este necesara. In ceea ce priveste cumparatorul, semnatura sotului / sotiei nu este necesara, dar recomandata.
• contractul de mandat: In cazul in care actul de vanzare-cumparare este realizat prin mandat, acesta trebuie sa fie dat expres, numit procura speciala sau mandat special.
• denumirea comerciala si marca: numele de marca este numele sub care fondul este exploatat si permite persoanelor terte sa-l identifice, a nu se confunda numele societatii cu numele fondului de comert (ex. numele magazinului.)
• contractul de inchiriere: Pe langa declaratiile obligatorii in ceea ce priveste contractul de inchiriere, acesta trebuie sa specifice, dupa caz clauzele cu privire la cedarea locatiunii, acceptul locatorului si notificarea lui, cum ca cladirea in care isi desfasoara activitatea fondul nu este periculoasa sau insalubra. (un proces-verbal de predare -primire se impune.)
• In cazul in care vanzatorul este proprietarul spatiilor, aceasta trebuie sa angajeze cumparatorului in a acorda un contract de inchiriere in care sa cuprinda valoarea chiriei si durata ei.
• Clauza de Non-Concurenta: Vanzatorul poate fi obligat de a nu face concurenta cumparatorului. Cumparatorul are tot interesul in a introduce o clauza de neconcurenta. Acesta clauza va fi limitata in spatiu (ex. raza Casei Presei sau in comuna X sau comunele invecinate) si timp (ex. 5 - 10 ani). Ea trebuie, de asemenea sa precizeze cu exactitate activitatea sau activitatile pe care cedentul nu are voie sa le exercite. Atentie, clauza de neconcurenta se trece la mostenitorii sotului / sotiei si ale vanzatorului si profita succesorilor cumparatorului, in cazul decesului unuia dintre ei.
• Bunuri si Echipamente: echipamentul folosit pentru exploatarea afacerii (masini, vehicule, mobilier) fac parte fondul de comert. Ca atare, ar trebui sa fie desemnate in detaliu si cuantificate intr-un inventar intocmit intre parti.. Stocul de produse trebuie sa fie de calitate vandabila.
Pentru model de contract de vanzare-cumparare de fond de comert va rugam sa va adresti echipei de juristi al Cabinetului DRAGAN CONSULT.