Planul de mai jos este este o sinteza al elementelor financiare ce trebuie luate in cont la momentul propunerii de preluare a unei afaceri. Acest document este aplicabil atat in cazul unei cumparare afacere cat si in cazul vanzare afacere. Acesta este doar un model informativ, cabinetul TRANSFER BUSINESS MANAGEMENT va poate asista in vederea realizarii lui.
Se calculeaza costul total al operatiunii pentru a vedea daca resursele sunt adaptate investitiei planificate. Aceasta corespunde capitalului necesar de lansare in studiul de fezabilitate financiare.
I - ESTIMAREA COSTURILOR
Cheltuielile care se iau in considerare sunt urmtoarele:
- Achizitionarea Fondului de Comert.
- Achizitionarea posibila a spatiului unde se desfasoara activitatea.
- Cheltuieli de achizitie "(taxele de inregistrare la Registru Comertului, onorariile consultantilor, avocatilor si expertilor contabili, etc...)
- Achizitionarea de materiale, echipamente si mobilier
- Lucrari de amenajare.
- Eventual garantia platii chiriei catre proprietarul spatiului.
- stocul de produse.
- Casierie si Numerar de pornire
II - EVALUAREA RESURSELOR
• contributie personal
Aceasta trebuie sa reprezinte cel putin 30% din costul Fondului de Comert.
Luand in considerare costurile asociate mentionate mai sus, acesta este de fapt atins cu usurinta spre o contributie de 40% - 50% din investitia totalal .
• imprumut de la Banca
. Banca pune la dispozitie de obicei, un maxim de 60% - 70% din fondurile necesare cu conditia, desigur, ca profitabilitatea afacerii sa acopere imprumutul acordat. In functie de riscul proiectului, banca poate sa ceara unele garantii suplimentare cum ar fi gajul sau ipoteca. În caz de neplata Banca poate vinde bunurile dumneavoastra daca nu se ramburseaza imprumutul.
Banca mai poate cere o garantie suplimentara din partea unui tert, fidejusor.
• Alte surse de finantare
- Subventii (rar)
- Ajutor din partea administratiilor locale.
Nota este dificil sa se ia in cont subventiile şi a ajutoarele in planul de finantare, deoarece plata lor este, in general, facuta dupa inceperea activitatii.
ATENTIE !
Redactati intotdeauna un plan de afaceri in vederea preluarii unei intreprinderi, daca nu reusiti sa-l faceti singur apelati la un specialist. Cabinetul DRAGAN CONSULT va poate pune la dispozitie un expert contabil pentru redactarea planului.