Al doilea pas este cel al cesiunii propriu-zise. Fie o cesiune de parti sociale din capitalul societatii, fie o vanzare-cumparare de fond de comert ca bun mobil corporabil sau incorporabil cuprins in patrimoniul societatii.
Cesiunea se realizeaza prin transferul total sau partial al partilor sociale sau al actiunilor cuprinse in capitalul societatii. Controlul capitalului confera proprietarului dreptul de a fixa politica economica, financiara si de resurse umane a societatii. Contractul de cesiune de parti sociale si de actiuni se realizeaza in forma scrisa cu mentiunea numarul de parti sociale cedate si pretului platit pentru ele. Partea contractanta poate fi atat o persoana juridica cat si una fizica cu respectarea prevederilor legii 31/1990 cu completarile si modificarile ulterioare.
Momentul transferarii afacerii poate imbraca forma unui Ante-Contract sau Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare de parti sociale sau actiuni la termen. În aceasta situatie pretul va fi platit in diferite transe sub forma de plati partiale, unele la momentul semnarii contractelor iar altele la un moment ulterior.
Pretul platit de cesionar este supus unui impozit legal de 16% din valoarea tranzactiei, insa existe portite de evitare a acestuia, lucru pe care expertii Transfer Business Management il cunosc bine.
Contractul de cesiune de parti sociale sau de actiuni va fi secondat de o Hotarare a Adunarii Generale a Asociatilor sau Actionarilor prin care se dispune intrerea noului asociat in capitalul societatii, redistribuirea partilor sociale sau a actiunilor, precum si numarul si valoarea lor.
Transfer Business Management va poate consilia si verifica toate conditiile de legalitate cu privire la momentul tranzactiei.